זכויות רפואיות ומשפטיות עקב פציעות ספורט

אם נפגעת במהלך פעילות ספורטיבית, יתכן ותהיה זכאי לזכויות מסוימות, הקלות ואפילו כסף. אז למי פונים על מנת לברר זכאות לזכויות השונות? מה הדרך הנכונה והטובה ביותר לממש זכויות אלו? ואיך מתמודדים עם הבירוקרטיה? אם התשובה לאחת מהשאלות הללו או יותר חשובה לכם, הכתבה הבאה מיועדת לכם*

מאת: עו"ד איתן האזרחי

ספורט הוא חלק מחיינו

ספורט הוא חלק בלתי נפרד מחיינו. אנחנו מתאמנים במכון כושר, משחקים כדורגל, שוחים בבריכה עם הילדים, מתרגלים פילאטיס או TRX, רוכבים על אופניים או רצים בפארק, העיקר להישאר בתזוזה. אף על פי שהפעילויות הספורטיביות מגוונות וההעדפות משתנות מאדם לאדם, המשותף לעוסקים בספורט הוא שחלק ניכר מהם לא מסוגלים לראות את חייהם בלי שספורט יהיה חלק משגרת יומם. פעילויות ספורטיביות, ממלאות את חיינו, מעשירות אותנו, תורמות למצב הרוח החיובי, ומהוות לעיתים קרובות מפלט של ממש מחיי היומיום ולחצי השגרה. ידוע כי פעילויות ספורטיביות שונות אף מהוות נדבך חשוב בשמירה על בריאותינו ותורמות לאיכות חיינו.

עולם הספורט אינו נטול סיכונים

למרות שלא ניתן להתווכח עם ההשלכות החיוביות והיתרונות בניהול חיים ספורטיביים ופעילים, אי אפשר גם להתעלם גם מהצדדים הפחות נעימים של הנושא. העיסוק בספורט לצערנו אינו חף מסיכונים. כדורסל, כדורגל עם החברים בשכונה, שחייה בבריכה או בים, אופניים או אימון במכון כושר – תהא הפעילות הספורטיבית אשר הא, קרוב לוודאי שהיא כרוכה בסיכון מסוים, וחשוב להיות מודעים לכך. סיכונים אלו הינם נחלת הכלל של כל מי שעוסק בספורט, בין אם מדובר בספורטאי מקצועי, חובבן, או אפילו אלו שמתאמנים מידי פעם או לעיתים רחוקות, וגם אלו שסתם משתובבים עם הילדים בבריכה או בג'ימבורי. במקרים מסוימים, נפגעי פעילות ספורטיבית יהיו גם צופים מהצד או אוהדים. כולם חשופים לפציעות או פגיעות. למרבה המזל, לעיתים קרובות מדובר בפציעה קלה שתחלוף בתוך זמן קצר, אך יש מקרים קשים יותר, בהם עשויה להיגרם פציעה קשה, בעלת השלכות ארוכות טווח על חיי המתאמן.

למה זה קורה?

אז למה זה קורה? איך נגרמות פציעות? מעבר להיבטים הרפואיים של פציעות הספורט, ואירועים שאינם ניתנים לצפייה, פציעות ספורט עשויות להיגרם מקשת רחבה של סיבות, אשר מחלקן הגדול ניתן להימנע. לעיתים, מכשור ספורטיבי לקוי שהותקן במכון כושר עשוי להיות הסיבה, או הדרכה ספורטיבית לא נכונה או רשלנית, ביצוע אימון ללא בירור רפואי מתאים עובר לכך אשר מוביל לתחלואה, או תאונה במהלך אימון. גם אלימות במגרשי הספורט עשויה להוביל לפציעות שונות. כאמור, לעיתים קרובות פציעות ספורט הינן קלות וחולפות מעצמן, או בסיוע טיפול רפואי קצר. במקרים אחרים, חמורים יותר, הנפגע יאלץ לעבור טיפולים ופרוצדורות רפואיות מורכבות ואף יידרש לתקופת שיקום ארוכה. במקרה כזה, לא מן הנמנע שהנפגע יאלץ להחמיץ ימי עבודה, להסתייע בעזרת בני משפחות ויידרש להוצאות בגין טיפולים רפואיים, ולרבות רכישת אביזרים, תרופות ומכשור רפואי להם לא היה נדרש לולא פציעתו.

זכאות להטבות וזכויות עקב פציעת ספורט

לא כולם יודעים זאת, אך במקרים שונים של נכות ליקוי גופני, שכלי או נפשי שארע מחמת פציעה או פגיעה שנגרמה עקב פעילות ספורטיבית, הנפגע עשויים להיות זכאים לזכויות שונות מגופים שונים. זכויות אשר עשויות להקנות כסף, הקלות שונות, הטבות והכרה במצבו. חלק מהזכויות מקורן בחקיקה הרלוונטית וחלקן, עשויות לקום מכוח פוליסת ביטוח או התחייבות חוזית עליה חתם הנפגע.

פציעת ספורט במקום העבודה

אם הפציעה או הפגיעה נגרמה לאדם במהלך או עקב עבודתו, למשל במהלך השתתפות בפעילות ספורטיבית שאורגנה על ידי מקום העבודה (כגון ימי גיבוש הכוללים ספורט אתגרי, קבוצות ספורט המופעלות ע"י מקום העבודה, וכו'), הוא עשוי להיות זכאי להכרה על ידי ביטוח לאומי כנפגע עבודה. הכרה זו מביאה עימה זכאות לדמי פגיעה מביטוח לאומי ואפילו זכאות להופעה בפני ועדה רפואית של ביטוח לאומי לצורך קביעת נכות, אשר תזכה במקרים מסוימים בפיצוי כספי, הקלות מס, סיוע ברכישת רכב וזכויות נוספות.

זכויות מצד שלישי שגרם לפגיעה

אדם שנפגע עקב מעשה, סיכון, מפגע או מחדל של גורם חיצוני, ולרבות אי נקיטת אמצעי בטיחות ראויים, או הדרכה ספורטיבית לקויה, ואפילו התקנת מכשור לא נכון במכון כושר עשוי להיות זכאי לפיצוי מצד אותו גורם אשר היה אמור להיות אמון על בטיחות הפעילות. דוגמא טובה למצב בו עשויה לקום עילת תביעה כנגד צד שלישי, הינה מצב בו אדם מתרחץ בבריכה ציבורית ונקלע לאירוע טביעה, מאחר ואין מציל בבריכה כנדרש בחוק. דוגמא נוספת הינה מצב בו אדם רוכב על אופניו בשביל שהוגדר לשם כך, ונופל לבור שנפער בדרך ולא תוקן ע"י הרשות המקומית.

הדרך למימוש הזכויות

אנו נתקלים במקרים לא מעטים, בהם נפגעי פעילויות ספורטיביות נמנעים מלממש את זכויותיהם. אבל למה? התשובה נעוצה בין היתר בקושי הכרוך במימוש הזכויות. הנפגע נתקל בדרך כלל בפרוצדורה מורכבת המלווה בבירוקרטיה, פקידים, טפסים, הופעה בפני וועדות רפואיות, וכו', ומרים ידיים. אחרים, נמנעים מלממש זכויותיהם פשוט כי אינם מודעים לזכויותיהם הפוטנציאליות, או למשמעות הזכויות. על כן, חשוב שמי שמעוניין לממש את זכויותיו, יתקשר לשם כך עם גורמים מורשים ובעלי ניסיון, אשר יוכלו לאתר במהרה את הזכויות להן הוא עשוי להיות זכאי.

חשוב להיוועץ באיש מקצוע

התערבות מהירה ואפקטיבית של עו"ד הינה במקרים רבים הכרחית לצורך השגת המטרה המיטבית ומימוש מלא הזכויות כתוצאה מהפגיעה, כאשר לדבר משמעות כספית לא מבוטלת במקרים רבים. על מנת לאתר את הזכויות הספציפיות להן אתם עשויים להיות זכאים כתוצאה מפגיעת הספורט, מומלץ לקיים היוועצות בנושא עם עורך דין, ולעיתים אף להיעזר בשירותיו של רופא לשם קבלת חוות דעת מתאימה. בכל מקרה, על מנת למקסם את הליך מיצוי ומימוש הזכויות המשפטיות והרפואיות, קיימת חשיבות גבוהה לכך שהמטפל בנושא מימוש הזכויות יהיה עורך דין מורשה ומנוסה בתחום מימוש זכויות רפואיות עקב פציעות ספורט, אשר רשאי על פי חוק לבצע את הפעולות הנדרשות אשר יוחדו לעורכי דין, כגון ניהול הליכים והופעה בפני בית המשפט. יצוין, כי במקרים רבים פעולות אלו עשויות להיות הכרחיות לצורך מיצוי הליך מימוש הזכויות באופן מקסימאלי ועל מנת שיושגו בהליך תוצאות מיטביות.

יותר טוב מאוחר מאשר לעולם לא…

לא ניתן לאמוד את אורך זמן הטיפול בכל מקרה לגופו וכמובן שלא כל מקרה של פציעה בפעילות ספורטיבית, מניב זכויות. חשוב גם לזכור כי על מקרים מסוימים וזכויות שונות קיימת התיישנות על פי דין ובחלוף תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק לא ניתן עוד לממש את הזכות. במקרים מסוימים, האפשרות לממש את הזכות הינה יחידה, ולא ניתנת הזדמנות שנייה. לכן, אם נפגעתם במהלך פעילות ספורטיבית, וברצונכם לבדוק את זכאותכם לזכויות כלשהן, מומלץ לעשות זאת בהקדם האפשרי על מנת שלא לאבד את ההזדמנות לממשן.


  • כל האמור בכתבה זאת אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מהווה בשום אופן תחליף לייעוץ משפטי.

מאמרים נוספים