מה יהיה אחרינו? על צוואות ירושות וסכסוכים משפחתיים – חלק ראשון

אנחנו אוהבים את בני המשפחה שלנו, חברינו וקרובינו. אנחנו רוצים לדאוג לרווחתם לאחר מותנו, ולמנוע ריבים על הירושה. במאמר זה נסביר מה הדרכים האפשריות למניעת מלחמות ירושה, ומדוע לא כל צוואה תמנע מצב של סכסוך ירושה.

כאשר עוסקים בצוואות אין חולק שמדובר בנושא מורבידי מאין כמותו, שאין שני לו בעולם המשפט. אנו נדרשים, בעודנו בחיים לעסוק במותנו ובמה יעלה בגורל רכושנו, רצונותינו, ראיית עולמנו ועוד, לאחר שנלך לעולם טוב יותר. אנחנו נדרשים בעודנו בחיינו לעסוק בצורה פרגמטית ביותר בנושא המורכב ביותר, ובלא נודע עצמו. ובכל זאת, ניתן להציע זווית אחרת, רגישה יותר וכזו שתאפשר לנו מצד אחד לצקת קצת סדר בלא נודע, ומצד שני להמתיק את הגלולה הזאת שנקראת צוואה.

צוואה (מלשון "צו" / "ציווי") – היא הדרך המשפטית להביע את רצונכם בקשר לחלוקת רכושכם לאחר מותכם. הצוואה תקבל תוקף לאחר המוות, כאשר היורשים יפנו לרשם לענייני ירושה בבקשה לקיימה.

אם אתם מעוניינים להסדיר את ענייניכם בטרם מותכם, לגמול תודה לאדם שטיפל בכם, או לייחד חפץ מסוים לאדם מיוחד וקרוב, או אם אתם רוצים למנוע מלחמות ירושה בין יקיריכם לאחר לכתכם, הדרך הטובה ביותר להשיג מטרות אלו היא בעריכת צוואה. בנוסף, שייתכנו מצבים בהם לא תמיד העיזבון יודע איפה לחפש את נכסיו של הנפטר. ולכן על מנת להקל על אלו שנשארים בחיים, אנו תמיד ממליצים למפות את מכלול הנכסים, כך במקרה למשל של אדם רב נכסים, או לחלופין אדם אשר היה דיסקרטי לגביי נכסיו בחייו, דבר ילך לאיבוד לאחר מותו.


חשוב לדעת שהחוק אינו יכול לכפות על אדם לערוך צוואה, אך הוא קובע תרחיש ברירת מחדל, שיכנס לתוקף במותו של אדם אשר לא השאיר אחריו צוואה, או שהשאיר צוואה שאינה ברורה וערוכה כדין. למעשה, מי שאינו עורך צוואה, מותיר את יורשיו לברירת המחדל שקבועה בחוק, הקובעת כי פרט למוטיבים ייחודיים העיזבון מחולק אוטומטית שווה בשווה: חצי לבן/בת הזוג שנותר בחיים, והחצי השני מתחלק בין היתומים. חשוב לדעת זאת ולבחון האם אכן זוהי התוצאה המבוקשת והרצויה. מצד שני – כל עוד הצוואה נערכה על פי הכללים הקבועים בדין, אדם יכול להורות על חלוקת רכושו כפי שהוא רואה לנכון, וללא כל מגבלה.


על נוסח הצוואה להיות בהיר וחד משמעי ככל הניתן, על מנת למנוע מחלוקות וסכסוכי יורשים. הוראות צוואה שאינה ברורה ואינה ערוכה נכון, עלולות להוות עילה למחלוקות בין הצדדים ואפילו להביא לפסלות הצוואה. אנחנו חושבים שדווקא יש לתת מקום להלך רוחו של המוריש ולהביאה ליידי ביטוי בניסוח הצוואה. יש לזכור כי זהו אכן נושא כלכלי, אך נושא זה הינו רגיש במיוחד המשלב עניינים פיננסים עם עניינים שבלב ובמשפחה. בנוסף, צריך לזכור שהצוואה תיפתח בפני היורשים לאחר מותו של המוריש סמוך לתום תקופת האבל. לכן אנו נוהגים במשרדנו, לנקוט ברגישות בעת ניסוח הוראות המוריש בצוואה, תוך שמירה על בהירות הצוואה.

חשוב לנקוט בשפה ברורה ואשר לא משתמעת לשתי פנים, אך עם זאת, על הניסוח להיות פיוטי ורגיש ככל הניתן, שכן הוא מגלם בתוכו את הגיגי ליבו הכמוסים של הנפטר, אשר יחשפו בפני יורשיו – אשר קרוב לבדיי יהיו בני משפחתו ואנשים קרובים, בשעת פתיחת הצוואה לאחר מותו.

בנוסף לאופן ניסוח הצוואה, שצריך להיות בהיר וברור, מומלץ מאד לקבוע הגדרות ברורות ככל שניתן של היורשים, הזכויות המוקנות להם והנכסים והזכויות המורשות, באופן שאינו משתמע לשתי פנים. הגדרה מדויקת, תמנע במקרים רבים סכסוכים ומריבות אודות פרשנות.

רבים עורכים צוואה פעם בחייהם, ו"מניחים במגירה" ושוכחים ממנה. התנהלות זאת, אינה מומלצת. חשוב לחזור אל הצוואה מידיי פעם לפעם ולעדכן אותה. חשוב לזכור שהחיים דינאמיים. אדם יכול לצבור ולאבד נכסים לאורך הזמן, וכן לרכוש ולאבד אוהבים ואויבים במהלך חייו – כאשר נפטרים או נולדים קרובי משפחה, במקרים של גירושין או נישואין, כאשר חל שינוי במצבו הבריאותי של אחד היורשים וכיוצב'.

ולכן, ניתן בכל עת לחזור ולהביט בצוואה, לשנותה, לבטל, ולכתוב צוואה אחרת במקומה. הצוואה שתקבל תוקף, תהיה הצוואה האחרונה שתיערך, אלא אם צוין בה אחרת.

כמה נקודות חשובות שכדאי לקחת בחשבון בעת עריכת צוואה:

• חשוב לעדכן בצוואה החדשה כי הצוואה הקודמת (אם קיימת) בוטלה.
• אם מדובר בצוואה שנערכת על ידי אדם חולני, קשיש, או מי שעלול להיות ספק לגבי כשירותו לערוך צוואה, מומלץ להיוועץ בגורם רפואי שייתן חוות דעת על כשירותו של המצווה לערוך צוואתו.
• מומלץ למפות היטב את כל הנכסים, את כל היורשים הפוטנציאליים באופן יסודי ככל שניתן טרם עריכת הצוואה, על מנת ליתר מחלוקות לגבי נכסים שהתגלו בדיעבד ולא צוינו בצוואה.
• היו שקופים עם היורשים שלכם בעודכם בחיים. זו אינה חובה, אבל במידה והדבר מתאפשר, נסו לראות האם ניתן לקבל את הסכמתכם העקרונית של היורשים טרם עריכת הצוואה לזכויותיהם העתידיות. מי שמעוניין בתמונה בעלת חשיבות, פריט ריהוט נוסטלגי או אוסף בולים יוכל להגיד לכם כבר עתה, במקום לריב עם היורשים האחרים בעתיד.
• דעו לכם שזכויות יוצרים ניתנות להורשה! כתבתם מאמר שעדיין מתפרסם וזוכה להערכה, או ספר? הלחנתם שיר, או השתתפתם בתכנית עליה אתם מקבלים תמלוגים? אתם יכולים להוריש את פירות זכויות היוצרים שלכם ליורשים, שיראו בכך מתנה נוגעת ללב.
• התייעצו! עם עורך דין, עם בני המשפחה, עם חברים קרובים, עם מי שאתם נותנים בו אמון. חשבו טוב על רצונותיכם והדרך הטובה ביותר להגשימם, במקרה הזה אין יותר מוצדק מהמשפט "סוף מעשה במחשבה תחילה".

* האמור אינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי. בכל מקרה מומלץ תמיד להיוועץ בעורך דין.

מאמרים נוספים